Despre proiect

THE HERITAGE OF CULTURES AND TRADITIONS IN PLURALISTIC SOCIETY – RELIGIOUS TRADITIONS

PROIECT MULTILATERAL COMENIUS

Colegiul Tehnic “Anghel Saligny” din Cluj-Napoca este beneficiarul Proiectului Multilateral Comenius The Heritage of Cultures and Traditions in Pluralistic Society – Religious Traditions, cu Nr. LLP Link: 2013-1-PL1-COM06-38866 2.  Grantul a fost acordat pe baza formularului de candidatura cu numarul de referinta COM-13-PM-499-CJ-PL.  Activitatile proiectului se vor derula pe parcursul a doi ani, mai precis din 01 august 2013 pâna in 31 iulie 2015,  perioada in care se vor realiza minimum 24 de mobilitati transnationale. Partenerii aprobati in cadrul proiectului sunt :
1. Zespół Szkół Ogólnokształcących, Nr 2 w Tarnowie – Polonia, tara coordonatoare;
2. “Vasil Levski” High-school- Isperih, Bulgaria ;
3. Eyüp Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi – Istanbul, Turcia ;
4. Agrupamento de Escolas de Sardoal- Portugalia ;
5. IES Arcebispo Xelmírez I- Santiago de Compostela, Spania ;
6. Pitagora College – San Giovanni Rotondo, Italia ;
7. Colegiul Tehnic “Anghel Saligny”– Cluj-Napoca, România;

Obiectivele proiectului:

– promovarea conceptului de diversitate religioasa,
culturala si lingvistica in Europa si in afara ei, (Turcia) si subliniera necesitatii de a depasi rasismul, prejudecatile, xenofobia;
– includerea elevilor, parintilor si cadrelor didactice in dialogul intercultural prin procesul de cunoastere a bogatiei culturii si traditiilor religioase ale societatilor pluraliste, a invataturilor mostenite de la Ioan Paul al II-lea si a contributiei sale la dialogul intercultural;
– consolidarea unor atitudini de toleranta prin constientizarea si intelegerea altor culturi si traditii;
– consolidarea educatiei interculturale prin cunoasterea invataturilor Papei Ioan Paul al II-lea si ale altor oameni distinsi, care ajuta la depasirea rasismului,  a ostilitatii fata de alte religii, precum si a oricarei alte forme de discriminare;
– schimbarea felului de a gandi in directia acceptarii unor stiluri de viata si credinte diverse;
– conturarea relatiilor cu tara gazda prin cultura si traditiile acesteia;
– raspandirea cunostintelor de : istorie, cultura, traditii religioase, valori naturale;
– intarirea legaturilor cu o anumita regiune, religie sau cultura nationala;
– cultivarea traditiilor etnice si culturale;

Rezultatele asteptate

Prezentarea unui CD despre scoala, oras, tara, punandu-se accent pe limba materna si pe limba engleza.  Scopul acestor activitati este de a comunica cu partenerii. Implementarea in cadrul orelor de informatica.
Un film despre viata (activitatile) scolilor din tarile partenere. Implementarea in cadrul urmatoarelor discipline: Informatica, engleza, dirigentie. Obiectivele propuse vor fi atinse la intâlnirile cu parintii, elevii si profesorii.
Prezentarea sistemelor educationale din tarile partenere. Implementarea in cadrul urmatoarelor discipline: istorie, stiinte sociale, limba materna, engleza, dirigentie.
Saptamâna Comenius: ‘Mostenirea culturii si a traditiilor in Europa’. Traditii estice si vestice. Mostenirea comuna.
Prezentare multimedia: sarbatorirea Anului Nou in traditia islamica. Obiectivele vor fi atinse la intâlnirile cu parintii, elevii si profesorii. Implementarea in cadrul urmatoarelor discipline: religie, cultura si istorie.
Prezentarea mostenirii culturale si a traditiilor: Traditii crestine/Ajunul Craciunului/Biblia/ Traditii islamice- Aszura/ sarbatorirea Anului Nou in tradita islamica. Implementarea in cadrul urmatoarelor discipline: istorie, religie.
Târg de decoratiuni de Craciun: concurs de fotografii. Implementarea in cadrul urmatoarelor discipline: dirigentie, arte si cultura. Obiectivele vor fi atinse la intâlnirile cu elevii si profesorii.
O conferinta intitulata: “tara mea – taramul tolerantei”. Implementarea in cadrul urmatoarelor discipline: stiinte sociale, dirigentie, limba materna, istorie.

Echipa de proiect

Director: Pop Corina – Virginia
Coordonator: Feher Cristina
Profesori: Catinean Anca-Bogdana, Lupas Ioana-Monica